niedziela, 4 grudnia 2016

Kruche ciasteczka czekoladowe na masę

Nie ma ciasteczek o szerszym zastosowaniu niż kruche czekoladowe – idealne na poprawę nastroju, złą pogodę, spadki glukozy, wilczy głód, zwykłą ochotę na coś „obrzydliwie słodkiego”, no i przede wszystkim „na masę”. 
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki na 13 ciastuszków:
  • 100 g mlecznej czekolady lub gorzkiej (to zależy jak bardzo ciacha mają wykręcać gębę swoją słodkością)
  • 70 g orzechów (dowolnych – u mnie ziemne prażone bez soli)
  • 150 g pszennej mąki
  • 80 g trzcinowego cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli

  1. Masło, cukier, sól i aromat zamieniamy w gładką masę przy pomocy łyżki. Dodajemy mleko i jajko i mieszamy wszystko razem.
  2. Do tej aromatycznej mazi wrzucamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie łączymy w jednolitą całość.
  3. Do ciasta dodajemy pokrojoną czekoladę i pokrojone orzechy.
  4. Ciasto nakładamy na papier do pieczenia (najwygodniej przy pomocy dwóch łyżek). Nie musi być dokładnie ponakładane, bo w piekarniku i tak rozpłynie się na ładne krążki. Ważne, aby nasze kleksy oddalone były od siebie około 5 cm. Pieczemy maluszki 20 minut w 190 stopniach.


„...bo żeby rzeźbić – trzeba mieć w czym.”


Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz