poniedziałek, 5 grudnia 2016

Otrębowe babeczki na zdrowe brzuszki

Wszystko co najlepsze na działający jak należy brzuszek- otręby pszenne, mielony len, suszone śliweczki. A cała ta porcyjka pro-brzusznych składników przemycona w postaci muffinek. Babeczki wyszły bardzo wilgotne i co, dla mnie, najważniejsze – smak otrębów pszennych, za którymi nie przepadam, nie jest dominujący. Zatem nie trzeba się nad sobą znęcać i pić rano siemienia lnianego, które nie wygląda i nie smakuje najlepiej oraz psuć smaku owsianki otrębami pszennymi, które smakują jak stara gazeta. 

Składniki na 5 babeczek:
  • 1 banan
  • 30 g otrębów pszennych
  • 8 suszonych śliwek
  • 1 łyżka mielonego lnu + 50 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 8 rozgniecionych tabletek stweii
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  1. Śliwki zalewamy wrzątkiem i moczymy 10 minut. Po tym czasie wodę wylewamy, a śliwki kroimy na drobne kawałki.
  2. Łyżkę lnu zalewamy ciepłą (ale nie wrząca) wodą, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Powstanie nam kleista papka.
  3. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego całą resztę składników – wszystko razem mieszkamy.
  4. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut.
  5. Wyciągnąć z foremek jak przestygną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz