niedziela, 29 stycznia 2017

Zupa-krem z Dyni, która CZYMŚ SMAKUJE!

Zupa dyniowa super sprawa, szkoda tylko, że na ogół kupna jest kompletnie niedoprawiona. Ale można temu zaradzić i nadać jej smak jedyny w swoim rodzaju :) do dzieła !

Zutaten:
  • 1 dynia hokkaido (moja warzyła 1,2 kg) – jej plus jest taki, że nie trzeba jej obierać !
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu (ja użyłam takiego z kostki)
  • łyżka roślinnego oleju – u mnie ryżowy
    ...i najważniejsze – przyprawy, które podkreślą smak dyniowej mazi:
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • szczypta oregano
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • sól do smaku

Aktionsplan:

  1. Dynie należy pozbawić pestek i pokroić w kostkę – NIE OBIERAC <3
  2. Olej rozgrzać na dnie garnka, podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Dodać dynie, podsmażyć wszystko 10 minut na małym ogniu i zalać bulionem i wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Gotować wszystko z 25 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  5. Wyłączyć i dać zupie przestygnąć po czym zblenderować.
  6. Zmieloną zupę na krem zagotowujemy znowu i doprawiamy i co jakiś czas próbujemy – czym nam nie za ostra, za słona itp.


Guten Appetit!
I niech apetyt będzie z Wami!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz