Zupa dyniowa super sprawa, szkoda
tylko, że na ogół kupna jest kompletnie niedoprawiona. Ale można
temu zaradzić i nadać jej smak jedyny w swoim rodzaju :) do dzieła
!
Zutaten:
- 1 dynia hokkaido (moja warzyła 1,2 kg) – jej plus jest taki, że nie trzeba jej obierać !
- 1 średnia marchewka
- 1 duża cebula
- 2 spore ząbki czosnku
- 800 ml bulionu (ja użyłam takiego z kostki)
- łyżka roślinnego oleju – u mnie ryżowy...i najważniejsze – przyprawy, które podkreślą smak dyniowej mazi:
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 płaska łyżeczka curry
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chilli
- szczypta oregano
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- sól do smaku
Aktionsplan:
- Dynie należy pozbawić pestek i pokroić w kostkę – NIE OBIERAC <3
- Olej rozgrzać na dnie garnka, podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodać dynie, podsmażyć wszystko 10 minut na małym ogniu i zalać bulionem i wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotować wszystko z 25 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Wyłączyć i dać zupie przestygnąć po czym zblenderować.
- Zmieloną zupę na krem zagotowujemy znowu i doprawiamy i co jakiś czas próbujemy – czym nam nie za ostra, za słona itp.
Guten Appetit!
I niech apetyt będzie z Wami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz