Znowu coś na osłodę życia, czyli
mini-tarty kokosowe z budyniem. Oto to 10 przepysznych maluszków znika szybciej niż myślisz (stąd na zdjęciu już są tylko 3)
A oto receptura...
Składniki na spód:
- 1 dojrzały banan (mój po obraniu ze skórki miał 93 g)
- 60 ml mleka
- 15 g mąki ryżowej (lub pszennej)
- 45 g mąki kokosowej
- 1 białko kurze
Składniki na budyniową masę:
- 1 budyń bananowy bez cukru (możecie gą zastąpić budyniem bezglutenowym, czy innym smakiem)
- 350 ml mleka
- 6 tabletek stewii
Najpierw zabieramy się za spód na
mini-tart:
- Bana, mleko i białko zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę i wymieszaj aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Ściany i dno foremek na muffiny obklej ciastem, tak aby uformować z nich tarteletki.
- Tarty piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
A masę budyniową przyrządzisz tak:
- W czasie jak nasze ciasto-miseczki się pieką do zimnego mleka dodaj budyń i gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki.
- Poczekaj aż budyń będzie gęsty, a potem odstaw go do przestygnięcia.
No to poskładajmy to wszystko do kupy:
Nasze spody studzimy, nakładamy do
nich budyń i schładzamy w lodówce :)
Gotowe do pożarcia.